PIEDONE ÎN INSTANȚĂ – Proaspătul primar al Sectorului 5, PIEDONE, așteptat la instanță în dosarul Colectiv

Mai exact, primarul Piedone, ales în Sectorul 5 al Capitalei, este chemat în calitate de inculpat apelant, la fel ca si restul celor care au decis să atace decizia judecătorului Mihai Bălănescu de la Tribunalul București. Dosarul, desigur, este cel al  tragediei de la Clubul Colectiv.

Cel de al doilea termen din proces vine la doar trei zile după scrutinul electoral de duminică, când Piedone a obținut marea majoritate a voturilor alegătorilor. Cum? Rămâne de văzut…

Legal, acesta nu este obligat să meargă la proces, pe numele său neexistând măsuri stabilite de către instanța de judecată.

Pe parcursul întregului proces de la Tribunalul București Piedone a fost reprezentat de un avocat și a dat socoteală victimelor tragediei doar în ziua în care a fost audiat ca inculpat.

Termen amânat.

Judecata la faza de apel în dosarul Colectiv a început pe 18 septembrie cu o amânare pentru toate părțile, pentru ca acestea să aibă mai mult timp pentru a-și pregăti apărările.

De asemenea, instanța a stabilit orarul termenelor în felul următor:

„Stabileşte următoarele termene de judecată: 30 Septembrie 2020, ora 1400, Sala E68 – ,,Istrate Micescu” 16 Octombrie 2020 1400, Sala E68 – ,,Istrate Micescu” 28 Octombrie 2020 1400 , Sala E68 – ,,Istrate Micescu” 13 Noiembrie 2020 1400 Sala E68 – ,,Istrate Micescu” 25 Noiembrie 2020 1400 Sala E68 – ,,Istrate Micescu” Se vor cita părţile care nu au termen în cunoştinţă, prin agentul procedural al instanţei în situaţia în care domiciliază în Bucureşti şi prin intermediul poliţiei locale, potrivit art. 257 alin.(2) C.pr.pen.,dacă domiciliază în alte localităţi. Menţine delegaţiile apărătorilor din oficiu desemnaţi pentru apelanţii-intimaţi-inculpaţi, pe tot parcursul judecării cauzei. Dispune efectuarea de verificări în O.N.R.C. cu privire la situaţia apelantelor-intimate-inculpate S.C. COLECTIV CLUB S.R.L. şi S.C. GOLDEN IDEAS FIREWORKS ARTISTS S.R.L. Se vor efectua verificări cu privire la partea civilă Marvin Nicodemus pentru a se stabili dacă are calitatea de intimat-parte civilă sau apelant-parte civilă şi dispune modificarea calităţii sale în cazul în care există o eroare în citativ. Dispune emiterea unei adrese către Baroul Bucureşti pentru a desemna un alt avocat din oficiu pentru apelanta-intimată-inculpată Ifociu Aurelia având în vedere că avocatul desemnat are calitatea de avocat ales pentru altă parte, existând interese contrarii. Pronunţată în ședință publică, azi, 18 Septembrie 2020.”, se arată în decizia judecătorilor din 18 septembrie.

Mai devreme, în 6 iunie judecătorii au au respins o cerere a procurorilor prin care cereau un termen mai rapid de începere al dezbaterilor. Magistrații au arătat că au nevoie de timp suficient pentru parcurgerea întregului dosar și ale volumelor sale de urmărire penală.

„REZOLUŢIE – 03.06.2020-Respinge cererea formulata de PÎCCJ – DNA, de preschimbare a termenului de judecată, raportat la necesitatea studierii dosarului de către completul de judecată”, se arată în fișa dosarului de pe Portalul instanțelor de judecată.

Cine se face acuzat?

Pe 16 decembrie 2019, Cristian Popescu-Piedone este condamnat la 8 ani şi 6 luni închisoare cu executare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în legătură cu eliberarea autorizaţiilor de funcţionare pentru clubul Colectiv.

De asemenea, cei trei proprietari ai clubului Colectiv – Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu – au primit câte 11 ani şi 8 luni închisoare pentru ucidere din culpă în formă agravantă, vătămare corporală din culpă în formă agravantă şi neluarea măsurilor legale de securitate şi sănătate în muncă.

Daniela Niţă – patroana firmei de artificii Golden Ideas Fireworks Artists – condamnată la 12 ani şi 8 luni de închisoare cu executare. În acelaşi dosar, pirotehniştii Viorel Zaharia şi Marian Moise au primit 9 ani şi 8 luni de închisoare şi, respectiv, 10 ani. De asemenea, Cristian Niţă, director al firmei de artificii, a primit 3 ani şi 6 luni de închisoare cu executare.

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legale în privinţa respectării normelor PSI, au fost condamnaţi la câte 9 ani şi 2 luni de închisoare.

Aurelia Iofciu, şefa Serviciului autorizări comerciale din Primărie, a primit 8 ani de închisoare, Larisa Luminiţa Ganea, consilier superior – 7 ani, Ramona Sandra Moţoc, referent superior – 3 ani de închisoare cu suspendare. În cazul Ramonei Moţoc, instanţa a dispus prestarea a 90 de zile de muncă în folosul comunităţii.

De asemenea, persoanele condamnate au fost obligate să plătească, în solidar cu Primăria Sector 4 şi ISU Bucureşti-Ilfov, daune morale şi materiale de peste 50 de milioane de euro către victimele incendiului din octombrie 2015.

În general, suma medie stabilită de prima instanţă pe care trebuie să o primească fiecare parte civilă este de 250.000 de euro, dar sunt părţi civile care vor încasa 500.000 euro. Cele mai mari sume stabilite ca daune morale şi materiale se ridică la 1.250.000 euro şi 4,2 milioane lei.

De asemenea, inculpaţii, ISU şi Primăria Sectorului 4 trebuie să plătească unor spitale din Bucureşti şi din ţară peste 8 milioane lei, drept cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate şi rănite la Colectiv.